Select Your Style

Choose View Style

  • Full
  • Boxed

Choose Colour style

  • skyblue
  • green
  • blue
  • coral
  • cyan
  • eggplant
  • pink
  • slateblue
  • gold
  • red

Osteoporoza poate cauza probleme dentare – mit sau adevăr? 

Ce este osteoporoza? 

Osteoporoza este o afecțiune care determină scăderea rezistenței osoase și duce la pierderea masei osoase și a densității sale. Afecțiunea slăbește structura osoasă, ceea ce vă supune unui risc crescut de fracturi. La nivel mondial, osteoporoza provoacă anual peste 8.9 milioane de fracturi, ceea ce înseamnă că se produce o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde. Osteoporoza este cunoscută și ca „boala tăcută”, deoarece este posibil ca persoanele să nu observe modificări până în momentul în care mișcările obișnuite ale corpului cauzează fracturi osoase.  

Osteoporoza ca boală osoasă este inițial puțin probabil să fie asociată cu problemele dentare. Cu toate acestea, adevărul este că osteoporoza poate afecta foarte ușor sănătatea dentară în mod indirect. Osteoporoza nu afectează doar oasele brațelor sau a picioarelor.  

Osteoporoza poate cauza probleme dentare? 

Răspunsul este da, și din acest motiv, fiecare schimbare a maxilarului ar trebui să fie luată foarte în serios. Deși au unele caracteristici în comun, dinții și oasele nu sunt făcute din aceleași materiale. Oasele sunt în mare parte colagen și fosfat de calciu mineral. Iar dinții sunt alcătuiți din următoarele straturi principale: 

  • Smalț – reprezintă țesutul calcifiat dur de pe partea de sus a dinților (coroana), acesta nu este alcătuit din celule vii; 
  • Cementum – reprezintă un alt țesut dur care protejează rădăcina dintelui; 
  • Dentină – aceasta se găsește sub smalț și cementum și alcătuiește cea mai mare parte a interiorului dinților noștri; 
  • Pulpă – reprezintă stratul cel mai intim al dinților noștri și conține nervi și vase de sânge. 

Prin urmare, osteoporoza nu afectează direct dinții sau compoziția acestora. După cum am menționat anterior, dinții nu sunt de fapt oase pentru că nu sunt alcătuiți din aceleași materiale. Cu toate acestea, osteoporoza poate avea un efect indirect asupra dinților. Acest lucru se datorează faptului că poate provoca modificări ale maxilarului. De asemenea, dacă suferiți de osteoporoză, este foarte probabil să luați unele medicamente, precum antiresorbtive sau anabolice. Aceste medicamente pot duce, în unele cazuri, la osteonecroza maxilarului.  

Pe de altă parte, există o legătură dovedită între boala parodontală și osteoporoză. Dacă densitatea oaselor este mai mică decât ar trebui, bacteriile pot penetra cu ușurință și pot afecta țesutul osos. În cele din urmă, pot apărea boli ale gingiilor. 

În plus, persoanele cu proteze dentare pot avea unele probleme din cauza nivelului scăzut de densitate a oaselor maxilarului. Prin urmare, protezele dentare ar putea să se slăbească. Aceste persoane vor fi nevoite să schimbe protezele dentare mai des decât acelea care nu suferă de osteoporoză. 

Osteoporoza și implanturile dentare  

Am ajuns la concluzia că da, osteoporoza vă poate afecta și oasele maxilare. Prin urmare, pot exista probleme atunci când sunt realizate implanturi sau coroane dentare și când sunt efectuate adiții de os. În această situație, diagnosticul și tratamentul implanturilor la pacienții cu osteoporoză sunt foarte importante.  

Ceea ce trebuie să rețineți este că, osteoporoza nu este o contraindicație a implantului dentar. Acesta se poate realiza dacă pacientul urmează un tratament pentru încetinirea evoluției progresive a acestei boli.
 

Tratamentul osteoporozei 

Chiar dacă osteoporoza nu este ușor de detectat, o vizită la medicul curant în timp util ar putea să vă ofere un diagnostic precoce și de asemenea, tratamentul potrivit. Astfel, dacă vă confruntați cu simptomele bolii gingiilor sau pierderii dinților, acest lucru ar putea indica primele etape ale osteoporozei pe care medicul dentist ar trebui să le recunoască și să înceapă cu tratamentul. 

Osteoporoza este de obicei tratată prin intermediul medicamentelor. Dar după cum spuneam mai sus, acestea pot avea efecte secundare și pot influența negativ sănătatea dentară. Înainte de a începe orice cură medicamentoasă  trebuie să consultați medicul dentist.  

Terapia cu bifosfonați este de obicei luată în considerare atunci când se tratează osteoporoza pentru că prin intermediul ei densitatea osoasă crește. Această terapie poate fi administrată intravenos sau oral. În urma administrării acestei terapii pentru osteoporoză trebuie să fii foarte precaut, pentru a nu provoca probleme la nivelul maxilarului 

De asemenea, medicii recomandă și alte tratamente pentru osteoporoză, cum ar fi terapia de substituție hormonală, hormonii paratiroidieni, calcitonina și alte medicamente pentru anticorpi. 

Prevenția îmbolnăvirii sănătății dentare este cea mai bună strategie. Astfel, poți preveni osteoporoza și problemele care apar odată cu ea printr-o dietă echilibrată și bogată în calciu, vitamina D și K.  

Categorii : Blog