De la o vârstă foarte fragedă, suntem încurajați să punem întrebări – părinților, profesorilor, etc. Aceeași tip de comportament ar trebui încurajat și în cadrul cabinetului stomatologic. Cu toate acestea, atunci când mergem la dentist, mulți dintre noi pur și simplu plecăm fără a pune întrebări suplimentare despre sănătatea noastră, sperând că totul va fi în regulă până la următoarea vizită.
În schimb, nu ar fi mai bine să profităm din plin de timpul petrecut la dentist și de pregătirea specialiștilor pentru a afla informații valoroase despre sănătatea dentară? Nu trebuie să ne temem de această interacțiune, cei mai mulți dentiști vor fi mulțumiți că sunteți interesați de sănătatea orală și vor fi fericiți să împărtășească sfaturile cu voi.
Dacă nu sunteți siguri de unde să începeți sau ce să întrebați, acest articol vă poate ajuta. Am adunat o listă cu cele mai bune întrebări pe care echipa noastră dentară le aude în mod regulat, precum și câteva lucruri pe care ne-am dori ca mai mulți pacienți să le pună. Așadar, iată care sunt cele mai importante 6 întrebări pe care trebuie să le adresați dentistului în timpul unui control:
1. La ce interval de timp ar trebui să programez o nouă consultație?
Fiecare organism este diferit, de aceea, și perioadele de timp variază de la o persoană la alta. O regulă generală pentru pacienții adulți este să viziteze cabinetul o dată sau de două ori pe an, chiar dacă dinții sunt într-o stare excelentă. În acest fel, vă puteți igieniza dinții în mod regulat și vă puteți menține sănătatea orală.
2. Care sunt cele mai bune modalități de a realiza igiena orală acasă?
În plus față de periajul zilnic, medicul stomatolog vă poate recomanda folosirea aței dentare, dușul bucal sau utilizarea anumitor produse, precum pasta de dinți care conține fluor, periuța electrică sau manuală, cu peri moi sau mai rigizi, etc. Poate părea un lucru minor, dar instrumentele dentare pe care le utilizați zilnic pot avea un efect semnificativ asupra sănătății dentare. De exemplu, știați că, deși periuțele de dinți cu peri tari sunt eficiente în îndepărtarea plăcii și a petelor, acestea vă pot deteriora dinții și gingiile dacă suferiți de sensibilitate gingivală? Cu atât de multe modele de periuțe de dinți disponibile astăzi, cel mai bine este să obțineți o recomandare de la medicul dentist pentru ceea ce este potrivit pentru voi.
3. Care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le consum?
Zicala „Ești ceea ce mănânci” este valabilă și atunci când vine vorba de sănătatea dentară. Anumite alimente pot provoca probleme mari dinților, deci, asigurați-vă că înțelegeți căror alimente trebuie să acordați atenție pe baza sănătății dentare unice. În general, o dietă bogată în proteine, fructe și legume este bună pentru sănătatea dentară. În timp ce alimentele acide, lipicioase și zaharoase pot provoca daune. Împreună cu medicul dentist, puteți discuta despre alegerile alimentare care să nu vă afecteze dinții și gingiile.
4. Cum pot preveni bolile gingivale?
Știați că până la 64,7 milioane de adulți (47,2%) au afecțiuni gingivale ușoare, moderate sau severe? Problemele gingivale trebuie luate în serios, acestea afectează țesutul gingival și osul care susține dinții. Lăsate netratate, aceste probleme pot duce la pierderea dinților.
5. Ar trebui să folosesc apă de gură în mod regulat?
Depinde – există diferite tipuri de apă de gură. Medicul dentist vă poate ajuta să faceți alegerea corectă. Apa de gură are ca scop împrospătarea respirației și menținerea culorii dinților, dar conține fluor pentru a ajuta la combaterea cariilor. Studiile clinice au arătat că utilizarea apei de gură poate elimina bacteriile care provoacă gingivită și vă poate îmbunătăți sănătatea orală.
6. Am observat sunt predispus/ă la sensibilitatea dentară, ce aș putea face în acest caz?
Asigurați-vă că aduceți în discuție orice probleme sau preocupări pe care le aveți cu privire la sănătatea voastră dentară. Dacă vă confruntați cu sensibilitate dentară, dacă sunteți îngrijorat de culoarea sau aspectul unui dinte sau dacă aveți orice fel de durere dentară, nu faceți greșeala de a respinge semnalele de avertizare. Aduceți în discuție orice problemă sau îngrijorare, astfel încât, medicul să vă poată contura un plan de tratament.
Data viitoare când mergeți la dentist, nu vă fie teamă să adresați specialiștilor întrebări, ei sunt acolo pentru a te ajuta! Deci, dacă aveți întrebări sau nelămuriri pe care să le adresați medicului dentist în timpul examinării dentare, nu ezitați să le exprimați.