Select Your Style

Choose View Style

 • Full
 • Boxed

Choose Colour style

 • skyblue
 • green
 • blue
 • coral
 • cyan
 • eggplant
 • pink
 • slateblue
 • gold
 • red

Dicționar stomatologic

Dicționar stomatologic

A

Abces dentar: este o colecție de puroi infecțios care apare în legătură cu un dinte, în jurul acestuia. Abcesul reprezintă o urgență stomatologică, netratat se poate transforma într-o infecție care pune în pericol viața pacientului. Tratamentul poate fi medicamentos și/sau mecanic, de drenare a abcesului ( prin incizie sau prin canalele dintelui).

Ablație coroană dentară: reprezintă tăierea și îndepărtarea unei coroane sau a unei lucrări protetice dentare. Această procedură se realizează cu freze speciale de ablație a metalului sau ceramicii și este definitivă și ireversibilă. Lucrarea nu mai poate fi folosită, ulterior fiind distrusă.

Airflow/prophy jet: este un tratament de curățare profesională a petelor și a depunerilor de pe suprafața dinților. Jetul de aer și apă este puternic și determină schimbarea nuanței dinților într-una mai deschisă.

Albire dentară: este un procedeu de îngrijire a dinților cu rolul de a îmbunătății aspectul și culoare lor. Datorită substanțelor chimice utilizate este recomandat ca procedura să se realizeze în cabinetul stomatologic. Sunt mai multe tipuri de albire dentară, iar rezultatele diferă în funcție de materialul cu care s-a realizat albirea.

Acele de canal: sunt instrumentele cu care se realizează curățarea canalelor radiculare.

Alveotomie: este procedura chirurgicală prin care porțiunile osoase sunt îndepărtate. Procedura se realizează cu un instrument special denumit freză.

Adiție osoasă: este procedura chirurgicală de mărire a masei osoase dintr-o anumită zonă. Intervenția este realizată cu ajutorul mai multor materiale: os artificial, membrane și bariere de protecție și izolare, materiale de inducere și stimulare a formarii osoase, os propriu recoltat din alte zone, etc.

Analiza histo-patologică: este analiza unei biopsii sau a formațiunilor extirpate. Pentru că necesită studiu de specialitate, se realizează într-un laborator și are rolul de a determină natura și conținutul probei.

B

Bază obturație: este stratul de material izolant care se amplasează sub o „plombă” adâncă. Baza are rolul de a izola camera pulpară a dintelui care conține nervul. Nu toate obturațiile au bază, doar cele care au o adâncime mare.

Bracket: este dispozitivul de mici dimensiuni confecționat din diferite materiale: metal, ceramică, compozit, etc. Acesta se lipește cu ajutorul adezivului dentar pe suprafața dintelui. Pentru că este componenta aparatului ortodontic, acesta are rolul de a mișca sau roti un dinte.

C

Compozit fotopolimerizabil: este materialul folosit pentru „plombarea” dinților. Sub acțiunea luminii emise de o lampă specială, acest material se întărește.

Coafaj direct/indirect: este procedura umplere cu un strat subțire de material zona cea mai adâncă a unei plombe. Se folosește doar în situațiile în care cavitatea ajunge aproape de nervul dintelui sau când atinge camera pulpară.

Coroana dentară: este învelișul aplicat peste un dinte care a fost șlefuit în prealabil sau peste pivotul dentar.

Coroana provizorie: este coroana dentară care acoperă temporar un dinte șlefuit sau pivotul dentar.

Chistectomie: este procedura chirurgicală de îndepărtare a chistului prezent la nivelul cavității bucale, la nivelul osos al maxilarului, la nivelul mandibulei sau în interiorul sinusului maxilar.

Chiuretaj alveolar: este procedura de curățare mecanică a alveolei în urma unei extracții dentare.

Control periodic: este verificarea realizată la anumite intervale de timp.

Contenție tip plăcuță: aparatul de contenție este un dispozitiv asemănător aparatului ortodontic. Dispozitivul este creat din acrilat cu elemente de sârmă și are rolul de a menține alinierea corectă a dinților după îndepărtarea aparatului ortodontic.

D

Diga: reprezintă folia din latex cel mai frecvent, cu ajutorul căreia se izolează unul sau mai mulți dinți de restul cavității bucale. Pentru că nu permite contaminarea dintelui izolat, aceasta are rolul de a preveni căderea instrumentelor sau a soluțiilor în cavitatea bucală.

Decapusonare: este procesul de tăiere și îndepărtare a unei bucăți de gingie care acoperă parțial un dinte semiinclus.

Disjunctor: este dispozitivul ortodontic fix care se amplasează în interiorul cavității bucale. Este dotat cu un șurub care trebuie activat periodic, cu scopul de a mări arcada maxilară.

Dispozitiv ortodontic extraoral: este dispozitivul care se amplasează în afara cavității bucale, de obicei pe cap, frunte și/sau bărbie.

E

Extirparea nervului: este procesul de îndepărtare în totalitate a nervului din camera pulpară și din canalele radiculare ale unui dinte.

F

Fluorizare: este procedura prin care se întărește smalțul dinților și se distrug bacteriile care favorizează apariția cariilor. Este un proces care se realizează periodic prin aplicarea elementului natural denumit fluor.

Fațetele dentare: sunt lucrările protetice dentare realizate într-un laborator de tehnică dentară. Fațetele au rolul de a îmbunătății aspectul estetic al dinților, iar pentru aplicarea lor este nevoie de șlefuirea parțială a dinților.

Fațete No-Prep: sunt lucrările protetice dentare realizate peste dinții neșlefuiți. În mod normal, sunt mai subțiri decât fațetele convenționale și au rolul de a corecta defecte minore.

Fațete Prep: sunt lucrările protetice dentare care se aplică pe dinții șlefuiți parțial. Acestea sunt mai groase decât fațetele No-prep și au rolul de a corecta defecte de formă, poziție, culoare sau dimensiune.

Fir de sutură resorbabil: reprezintă firul care se folosește în intervențiile chirurgicale și care se resoarbe în timp, nu este necesară îndepărtarea sa.

Fir de contenție: este firul metalic care are ca scop menținerea poziției dinților. Acesta se lipește pe suprafața interioară a dinților doar cu ajutorul unul adeziv dentar.

G

Gutiera: este dispozitivul dentar realizat din material acrilic, plastic sau cauciuc, personalizat în funcție de dinții pacientului. Este folosită zilnic, periodic, câteva ore sau permanent la recomandarea medicului dentist. Gutiera are ca scop corectarea, diagnosticarea sau facilitarea unor tratamente stomatologice.

Gutiera de bruxism: este gutiera folosită de obicei noaptea, pentru a preveni strânsul sau scrâșnitul dinților.

Gutiera de albire/fluorizare: este un dispozitiv din plastic moale și elastic care se atașează pe arcadele dentare. Gutiera pentru albire este însoțită de un gel special care asigură albirea uniformă a suprafeței fiecărui dinte pe perioada purtării.

Gutiera de contenție: este un dispozitiv mobil, transparent, care trebuie purtat pe timpul nopții, după îndepărtarea unui aparat dentar. Are rolul de a preveni mișcarea dinților și revenirea lor la poziția lor inițială. Timpul de purtare diferă de la pacient șa pacient și în funcție de tipul de tratament avut.

Gutiera de corecție: este dispozitivul realizat dintr-o folie rigida si transparenta care poate corecta mici defecte de poziție a dinților.

Gingivectomie: este procedura chirurgicală de tăiere și îndepărtare a unei porțiuni din gingie. Scopul procedurii este de a lungi coroana dentară sau de expunere a unui rest de dinte situat subgingival.

I

Îndepărtare corp străin din canal: este procedura de îndepărtare unui pivot dentar sau a unui act fracturat accidental din canalul radicular al unui dinte.

Inlay/onlay: sunt piesele care înlocuiesc acele părți lipsă ale unui dinte. Piesele sunt realizate în afara cavității bucale și ulterior cimentate pe dinte. Sunt folosite atunci când lipsesc porțiuni mari de dinte, dar când nu se recomandă o reconstrucție coroană.

M

Monoradiculari: sunt dinții cu o singură rădăcină (incisivi, canini, unii premolari).

Molar de minte total erupt: este molarul de minte care a crescut până la nivelul normal al celorlalți dinți, dar care are toată coroana descoperită.

Molar de minte semiinclus: este molarul de minte cu coroana parțial acoperită de gingie.

Molar de minte inclus: este molarul de minte care este complet acoperit de gingie, care nu se vede în cavitatea bucală.

Membrană resorbabilă: este membrana folosită la adiția osoasă. Are rolul de a izola și proteja materialul de adiție și se integrează în țesutul format fără să fie necesară îndepărtarea.

Membrană neresorbabilă: este membrana folosită la adiția osoasă, dar care necesită îndepărtarea după terminarea procesului.

Membrana PRF: este membrana obținută din sângele propriu prin centrifugare și are proprietăți biostimulante.

Menținător de spațiu: este dispozitivul dentar care ajută la menținerea spațiului neafectat dintre zonele unde lipsește un dinte.

O

Obturația de canal: este materialul cu care se umple un canal endodontic după curățare. pentru finalizarea tratamentului.

Obturație coronară: sau „plomba”, aceasta procedură se realizează prin umplerea cu materiale compozite speciale a cavității rezultate din curățarea unei carii.

Obturație fizionomică: este obturația coronară estetică, care o culoare apropiată dintelui.

Ortoimplant: este implantul minuscul care are ca scop mișcarea dinților și care se inserează sub anestezie locală în diferite zone ale oaselor maxilare.

P

Pluriradiculari: sunt dinții care au mai multe rădăcini (premolari și molari).

Pivotul/RCR-ul: este dispozitivul confecționat din metal, zirconiu, fibră de sticlă, etc., care este folosit atunci când lipsește o porțiune mare din dinte.

Proteza scheletată: este proteza dentară parțială, care are un schelet metalic și sisteme speciale de prindere pe dinții rămași.

S

Sinus lift: este procedura chirurgicală prin care membrana sinusului maxilar este ridicată pentru realizarea adiției osoase. Procedura are scopul de a micșora sinusul maxilar ți de a mări înălțimea crestei osoase.

Sigilare dinte: este procesul realizat în cabinetul stomatologic prin care șanțurile și fosetele de pe suprafața dintelui sunt acoperite cu un material sigilant, cu scopul de a preveni apariția cariilor.

Scut lingual: este elementul realizat din metal sau plastic care ajută la eliminarea/încetarea obiceiurilor vicioase.

T

Tratament endodontic: este tratamentul dentar prin care se îndepărtează nervul din interiorul unui dinte. Procesul include și curățarea canalelor radiculare și umplerea acestora cu materiale speciale.