Odontoterapia
Este o ramură care se ocupă cu tratamentul cariilor. Câți dintre noi nu au avut măcar o singură dată în viață măcar o carie dentară?
Ce trebuie să știm despre cariile dentare este că ele apar atât la dinții „de lapte” cât și la dinții permanenți din cavitatea bucală. Este o boală care apare din mai multe cauze: rezistență structurii dentare, placă bacteriană și timpul de acțiune al plăcii bacteriene. Este important de reținut că „dacă nu avem placă bacteriană, nu avem carie”. De aceea este importantă igiena efectuată de către pacient și cea de către medic.
Însă, dacă a apărut această afecțiune, ea trebuie diagnosticată cât mai repede și tratată cât mai rapid pentru a fi cu sacrificiu mic de substanță dentară și pierderi mai mici în buget.
Tratamentul cariilor dentare variază în funcției de gradul de afectare al dinților. Cea mai frecventă metodă de a trata o carie este obturația. Procesul are loc după ce specialistul a îndepărtat caria. În situația în care dintele este puternic afectat, trebuie să se apeleze la coroana de substituție, prin care dintele este reconstruit total sau parțial. Dacă rădăcina dintelui este puternic afectată se recurge la chirurgie dentară extracție, acesta fiind înlocuit cu o punte sau un implant.
Cum se pot observa prezența cariilor?
- apariția durerilor dentare;
- sensibilitatea la rece, cald sau dulce;
- respirația devine urât mirositoare;
- dinții prezintă colorații negre, maronii sau gri pe anumite suprafețe.