Sensibilitatea dinților este o problemă destul de frustrantă pentru sănătatea dentară a fiecăruia dintre noi, ne poate împiedica să ne bucurăm de consumul anumitor alimente și băuturi calde sau reci. De asemenea, intervine în masticație și, în unele cazuri, chiar poate împiedica persoanele să vorbească. Dinții excesiv de sensibili apar din cauza numeroaselor probleme orale, precum igiena dentară și complicații medicale. Înțelegerea acestor cauze este esențială pentru gestionarea și prevenirea sensibilității dentare. Din fericire, există o serie de moduri prin care puteți trata sensibilitatea dentară. De aceea, în blogul de astăzi, vom aborda cauzele apariției sensibilității dentare, dar și sfaturi utile pentru a face față acestor probleme.
Cauzele principale ale sensibilității dentare includ:
1. Alimente acide
Alimentele care se află între dinți pot provoca leziuni ale dinților și gingiilor. Acest lucru este valabil mai ales în cazul alimentelor și băuturilor acide. Aciditatea din alimente descompune treptat smalțul, lăsând rădăcina sensibilă a dintelui expusă.
Exemple de alimente și băuturi acide sunt: cafeaua, vinul roșu, sifonul și citricele, cum ar fi lămâia, ananasul și sosul de roșii. Pentru a preveni deteriorarea dinților trebuie să vă spălați pe dinții cel puțin de două ori pe zi.
2. Periaj sever
Smalțul dinților este puternic și robust, dar poate fi avariat de un periaj sever. În momentul în care realizați periajul, trebuie să fiți blânzi cu dinții și gingiile. Același lucuru se aplică și pentru utilizarea aței dentare. Dacă aveți dureri sau sângerări la nivelul gingiilor și dinților în timpul și după periaj, este foarte posibil ca metoda de periaj să fie brutală.
Stomatologii recomandă periuțele de dinți electrice, în special cele moderne cu senzori. Periuțele electrice sunt o modalitate eficientă și blândă de a vă curăța dinții și gingiile. Alternativ, puteți achiziționa o periuță manuală cu peri medii sau moi.
3. Scrâșnitul dinților
O cauză mai puțin cunoscută a sensibilității dentare este demineralizarea dinților, în special pe timp de noapte. Frecarea dinților poate deteriora smalțul, lăsând rădăcina dintelui expusă. Daca scrâșniți dinții noaptea sau în momentele stresante, ar trebui să consultați un medic stomatolog. În unele cazuri, medicul vă poate recomanda o gutieră de protecție atunci când dormiți.
4. Utilizarea excesivă a apei de gură
Cele mai multe branduri de apă de gură conțin alcool. Atunci când este utilizat în exces, alcoolul poate deteriora dinții, făcându-i sensibili. Medicul dentist vă poate sfătui cu privire la cât de des ar trebui să utilizați apă de gură. Dacă aveți iritație prelungită după utilizarea apei de gură, puteți opta pentru o marcă de fluor fără alcool.
5. Probleme orale concomitente
Numeroși factori sunt responsabili pentru sensibilitatea dinților. În unele cazuri, problemele de sănătate orală existente pot contribui la sensibilizarea dinților. Acestea pot fi:
- Carii dentare
- Acumularea plăcii
- Retracția gingivală
- Infecție sinusală
6. Tratamente dentare
Anumite tratamente dentare, cum ar fi detartrajul, tratamentul cariilor adânci pot da senzația de sensibilitate pentru o scurtă perioadă de timp. În această situație, durerea dispare în două sau trei zile de la încheierea procedurii.
Cum să scapi de sensibilitatea dentară?
După cum puteți observa există multe cauze posibile care pot genera sensibilitate dentară. Așadar, nu există o singură opțiune de tratament care să funcționeze la fel pentru toată lumea.
Este esențial ca, dacă suferiți de sensibilitate dentară, să vizitați cu încredere medicul dentist, astfel încât să se poată face un diagnostic corect al cauzei. În acest fel, veți identifica dacă se datorează unei patologii care necesită tratament clinic sau dacă este suficient să vă tratați cu produse adecvate pentru a reduce simptomele.
Unele dintre cele mai frecvente recomandări sunt:
- Folosirea pastei de dinți care să reducă sensibilitatea. Pasta de dinți fluorurată, care conține, de asemenea, un agent de desensibilizare, cum ar fi azotatul de potasiu este recomandă pentru a reduce durerea.
- Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi.
- Evitarea alimentelor foarte acide.
- Utilizarea apei de gură fluorurată însoțită de un agent de desensibilizare.
- Evitarea scrâșnitului dinților pentru că bruxismul poate crea presiuni foarte mari asupra dinților, favorizând retracția gingiei și sensibilitatea dentară.
- Discutați despre sensibilitate cu medicul dentist înainte de a începe orice tratament de albire dentară.
- Schimbarea periuței de dinți la fiecare două/trei luni sau mai devreme dacă aceasta se uzează.
În cele din urmă, este esențial să avem o igienă orală temeinică pentru a ne proteja sănătatea orală. Acest lucru reduce riscul de a dezvolta probleme dentare sau simptome incomode, cum ar fi sensibilitatea dentară. Întrebați medicul dentist ce puteți face pentru a vă proteja dinții și nu ezitați să programați o întâlnire dacă aveți o sensibilitate dentară.
Sperăm ca acest blog v-a ajutat să vedeți ce strategii ar trebui să urmați pentru a elimina sensibilitatea dinților.