Select Your Style

Choose View Style

  • Full
  • Boxed

Choose Colour style

  • skyblue
  • green
  • blue
  • coral
  • cyan
  • eggplant
  • pink
  • slateblue
  • gold
  • red

Cum să evitați demineralizarea smalțului dinților?

 

Aveți pete albe pe dinți? Motivul pentru această problemă poate fi demineralizarea smalțului dinților. Iată un ghid care vă ajută să înțelegeți ce este demineralizarea și ce puteți face pentru a vă proteja dinții. 

Ce este demineralizarea și când apare? 

Demineralizarea dinților este procesul prin care mineralelor de pe suprafața dintelui se pierd. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv din cauza consumului de băuturi acide, alimente zaharoase, din cauza igienei dentare precare, etc.  

Smalțul dinților este cea mai grea substanță produsă de corpul uman. Acest înveliș dur se datorează componenților care îl alcătuiesc. Demineralizarea are loc într-un mediu acid din gură. Acest mediu acid nu conține suficienți ioni minerali în raport cu mineralele dinților. În schelet și dinți se găsesc 99% dintre minerale, calciu și fosfor. Nivelul de calciu din dinți depinde într-o foarte mare măsură de alimentație, precum aportul de produse lactate consumate, dar și de alți factori, precum deficitul de vitamina D.  

Smalțul protejează zonele interioare, mai fragile ale dinților, cunoscute sub numele de dentină și pulpă. Este prima și cea mai importantă linie de apărare împotriva cariilor dentare.  Demineralizarea este primul semn al cariilor dentare și poate fi cauzat de o varietate de factori. Cel mai adesea, demineralizarea apare în momentul în care dintele începe să se dezintegreze. Placa, ce se acumulează și descompune smalțul, contribuie la procesul de demineralizare. Toate aceste probleme conduc la sensibilizarea dinților. 

Cum pot preveni demineralizarea dinților? 

Înlăturarea alimentelor și băuturilor dăunătoare  

După cum spuneam anterior, consumul de băuturi acide sau zaharoase este unul dintre principalele motive pentru care are loc demineralizarea, astfel încât abținerea de la consumul acestor băuturi va reduce posibilitatea demineralizării dinților. Acizii pot ajunge la smalțul dinților, care este stratul de protecție care vă acoperă dinții și îi menține sănătoși. Dacă beți băuturi acide, clătiți gura cu apă după aceea pentru a ajuta la neutralizarea acizilor și pentru a vă proteja dinții. În plus, asigurați-vă că în dieta voastră include niveluri adecvate de calciu și fosfați, care pot fi consumate prin produse lactate și legume cu frunze verzi.  

Când consumați o mulțime de alimente cu un conținut mare de amidon, corpul uman descompune aceste alimente în zahăr și glucoză. Zahărul și glucoza se leagă apoi de mineralele din dinți și provoacă carii dentare. Prin reducerea aportului de alimente bogate în amidon, veți reduce cantitatea de zahar care se leagă de mineralele dinților, oprind procesul de decalcifiere și permițând dinților să se remineralizeze. 

Folosirea fluorului 

O altă modalitate de prevenție este fluorul. Fluorul este un mineral natural, foarte util în restabilirea calităților minerale ale smalțului dinților. Acesta permite dinților să devină netezi și puternici din nou prin remineralizare. Atunci când mergeți la igienizarea de rutină la cabinetul medicului dentist, o practică obișnuită va fi aplicarea unui gel spumant pe dinți după ce aceștia au fost curățați temeinic. De asemenea, puteți folosi pastă de dinți care conține o formulă extra-fluorură. 

Consumul moderat de fructe  

Fructele au un conținut mare de zaharuri naturale, vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la menținerea dinților sănătoși și puternici. Cu toate acestea, este important să consumați fructe cu moderație, astfel încât să nu vă supraîncărcați organismul cu zahăr. Excesul de zahăr poate deteriora dinții prin stimularea creșterii bacteriilor din plăci. În plus, unele fructe sunt acide și pot să vă uzeze smalțul în timp. Consumul moderat vă ajuta la menținerea dinților sănătoși și puternici. 

Periați dinții în mod corespunzător 

Igiena orală deficitară contribuie, de asemenea, la demineralizare. Și aici vorbim atât despre periajul prea dur, cât și despre lipsa unei rutine zilnice de periaj adecvat (cel puțin de două ori pe zi). Odată ce smalțul este uzat, acesta nu poate fi regenerat sau restaurat. Smalțul nu este un țesut organic în creștere, cum ar fi pielea sau osul, și nu există alte surse de smalț în corpul uman. 

3 sfaturi utile pentru a minimiza demineralizarea în timpul tratamentului ortodontic  

Poate că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre demineralizare este că aparatele dentare sunt conectate la acest tip de carii dentare inestetice. Pacienții cu aparate ortodontice fixe sunt mai dispuși să experimenteze demineralizarea.  

1. Mențineți o igienă orală bună 

Menținerea unei guri sănătoase în timp ce purtați aparate dentare este esențială, deoarece investiți în zâmbetul dumneavoastră. Este important să vă spălați dinții cel puțin de două ori pe zi, să folosiți ața dentară o dată pe zi, să utilizați o apă de gură antimicrobiană și să aveți o curățare profesională cel puțin o dată la trei până la patru luni. 

2. Să aveți o dietă echilibrată 

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de faptul că alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în sănătatea dinților noștri. O dietă echilibrată este esențială pentru menținerea dinților, gingiilor și oaselor sănătoase. Calciul este unul dintre cele mai importante minerale pentru sănătatea dentară. Ajută la construirea unor dinți și oase puternice. Produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul, sunt surse bogate în calciu.  

3. Vizitați medicul dentist în mod regulat 

Vizita regulată la medicului dentist este una dintre cele mai bune modalități de a reduce demineralizarea în timpul tratamentului ortodontic. Prin curățarea și verificarea regulată a dinților, puteți elimina placa bacteriană și acumularea de tartru care în mod normal contribuie la demineralizare.   

Și demineralizarea dentară, și eroziunea dentară apar ca urmare a unui mediu acid în gură. Cele trei diferențe principale sunt sursa acidului care cauzează deteriorarea, locația în care se produce deteriorarea și reversibilitatea daunelor. Dacă simțiți semne de demineralizare, cum ar fi sensibilitatea dinților, nu ezitați să faceți o programare la cabinetul medicului dentist pentru a aborda aceste preocupări. 

Categorii : Blog