Select Your Style

Choose View Style

 • Full
 • Boxed

Choose Colour style

 • skyblue
 • green
 • blue
 • coral
 • cyan
 • eggplant
 • pink
 • slateblue
 • gold
 • red

Alimente și băuturi benefice sănătății orale

 

Gura are nevoie de o cantitate adecvată de nutrienți pentru a rămâne puternică și sănătoasă, ca orice altă componentă a corpului. Dietele integrale, bogate în nutrienți, care sunt sărace în zahăr și carbohidrați, sunt benefice sănătății orale. Aproape fiecare zonă a corpului poate fi afectată de o dietă necorespunzătoare. Cu atât mai mult, copiii sunt deosebit de vulnerabili la acest lucru. În timp ce cantitățile mari de zahăr și amidon favorizează apariția eroziunilor dentare și a cariilor, deficitul de vitamine și proteine din corp poate duce la o dezvoltare slabă a dinților, o creștere anormală a oaselor maxilarului, leziuni ale gurii și boli parodontale. 

Proteinele pot susține sănătatea maxilarului și a dinților pe termen lung. În plus, calciu, acizi grași specifici, precum și vitaminele C și D ajută la densitatea minerală osoasă, la vindecarea țesuturilor și formarea oaselor. Toate aceste vitamine pot susține structura corpului pentru a ne feri de fracturi și rupturi. Osteoporoza este frecvent asociată cu nivelurile scăzute de BMD (densitatea mineralelor osoase), iar specialiștii susțin că ar putea exista o legătură între BMD scăzut și sănătatea dentară deficitară. 

În acest articol ne concentrăm asupra rolului pe care îl au alimentația și dieta asupra sănătății noastre orale. Am evidențiat zece alimente și băuturi care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea orală.  

 

1. Iaurtul, laptele sau brânzeturile 

Iaurtul care este în mod natural neîndulcit este un mic dejun sau o gustare nutritivă. Iaurtul este bun pentru dinți, deoarece conține calciu și cazeină, două substanțe care susțin smalțul și ajută la vindecarea acestuia după deteriorare. Laptele este, de asemenea, bun pentru dinți, deoarece conține aceleași substanțe nutritive și vitamine. Brânza ajută la echilibrarea nivelului pH-ului din gură. Nivelurile ridicate de fosfat și calciul care se găsesc în brânză întăresc organic dinții și oasele. 

2. Morcovul  

Morcovii sunt buni dintr-o varietate de motive, mai ales atunci când sunt consumați cruzi. Textura lor crocantă vă poate ajuta să vă curățați dinții acționând ca o periuță de dinți naturală. Acest lucru nu înseamnă că puteți neglija igiena, trebuie să vă spălați dinții în mod corespunzător. Acțiunea de mestecat poate ajuta, de asemenea, la masajul gingiilor și la îmbunătățirea sănătății și a circulației sângelui. Această legumă viu-colorată este bogată în vitamina A, care este într-adevăr esențială pentru întărirea smalțului dentar fragil. 

3. Mărul 

La fel ca morcovii discutați anterior, merele pot acționa, de asemenea, ca o periuță de dinți naturală, deși acest lucru poate fi într-o măsură mai mică, în funcție de varietate. Au niveluri scăzute de aciditate, spre deosebire de portocale care pot eroda smalțul dinților.  

4. Somonul 

Somonul a fost mult timp considerat un aliment sănătos datorită aportului său scăzut de grăsimi și de proteine. De asemenea, conține vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul și să-l distribuie în mod corespunzător în tot corpul. Somonul este un aliment care susține sănătatea gingiilor și a dinților datorită grăsimilor naturale și vitaminelor pe care le conține. 

5. Spanacul 

De fapt, orice legumă verde este bună nu numai pentru corpul tău, ci și pentru dinții tăi. Deși, este bine cunoscut pentru nivelurile de fier, spanacul conține și cantități mari de calciu, care ajută la reconstruirea smalțului.  

6. Țelina 

Țelina este o combinație excelentă de vitamina K și calciu. Vitamina K ajută la transportul calciului în jurul corpului. Țelina poate ajuta, de asemenea, la combaterea bolilor gingivale și la creșterea producției de salivă.  

7. Ceai verde/negru 

Consumul de cești de ceai verde și negru vă poate ajuta să vă mențineți sănătatea dentară. Acest lucru se datorează faptului că băutura nu are zahăr (cu condiția să nu fie adăugat) și poate ajuta la producerea salivei în gură, reducând în același timp aciditatea acesteia. De asemenea, poate ajuta la curățarea plăcii dentare și la reducerea cariilor. Ceaiul verde/negru este o sursă naturală de fluor care ajută la întărirea smalțului. 

8. Carnea slabă 

Carnea slabă, cum ar fi carnea de pui, este o sursă bună de proteine pentru dinți și gingii. Carnea slabă conține o cantitate însemnată de fosfor, un tip de mineral care ajută la producerea și remodelarea oaselor. Fără fosfor, dinții ar putea ajunge să se ciobească cu ușurință, chiar dacă aveți o cantitate mare de calciu și vitamina D în corp. 

9. Migdalele 

Gustările sănătoase, cum ar fi migdalele, pot ajuta cu adevărat cu mai multe probleme dentare. Acestea au un efect excelent asupra dinților, deoarece sunt o sursă bogată de calciu și proteine, dar scăzute în zahăr. Zahărul poate avea multe efecte negative asupra dinților prin creșterea nivelului de aciditate din gură.  

10. Căpșunele 

Cum vă pot ajuta căpșunele sănătatea orală? Aceste fructe sunt dulci, acide și au o înclinație de a colora dinții. Dar cu siguranță, consumul de căpșune ajută la păstrarea dinților fără pete, deoarece conține acid malic, care este un mare albitor natural pentru smalț.  

BONUS!

Apa  

Nu în ultimul rând, apa este cea mai bună băutură pentru dinți și pentru hidratarea corpului. Pe parcursul zilei bacteriile se acumulează în gură, iar apa vă poate ajuta să vă mențineți nivelul PH-ului normal. De asemenea, apa menține gura hidratată și produce salivă. 

Alimentele care sunt bune pentru organism vor fi, de asemenea, bune și pentru dinți. Iar alimentele dăunătoare organismului au efecte negative și la nivelul cavității bucale. Evitați pe cât posibil,  alimentele ambalate sau procesate și consumați fructe și legume proaspete. 

Categorii : Blog