Ce sunt aftele bucale?
Aftele bucale, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de stomatită aftoasă. Sunt leziuni bucale, cu care oamenii se confruntă cel puțin o dată în viață. Aceste răni pot apărea pe oricare dintre țesuturile moi ale gurii, inclusiv buzele, în interiorul obrajilor, gingiilor, limbii sau podelei și acoperișului gurii. Ca aspect, aftele sunt mici formațiuni de culoare albă, înconjurate de o porțiune roșiatică. Dar pot arăta diferit în funcție de cauză.
Aftele bucale sunt de obicei iritații minore și durează doar 1 sau 2 săptămâni, iar în situații excepționale pot persista luni de zile. În unele cazuri, acestea pot indica o infecție de la un virus, cum ar fi herpes simplex sau cauze mai severe, cum ar fi cancerul de gură. Unele persoane pot dezvolta de la două până la patru răni în același timp.
Este important să consultați un medic sau un dentist dacă aveți răni foarte mari care nu dispar de la sine sau dacă aveți alte simptome, cum ar fi respirația urâtă sau umflarea ganglionilor limfatici.
Care sunt cauzele apariției aftelor bucale?
Aftele bucale afectează aproximativ 25% din populație, cel mai adesea acestea sunt persoane de sex feminin. În prezent, specialiștii nu au putut găsi o explicație științifică și concretă pentru apariția lor. Tot aceștia spun că apariția aftelor poate fi influențată de mai mulți factori:
- De leziunile ușoare provocate de periajul agresiv, de mușcăturile accidentale ale obrazului, de rănile provocate în urma lucrărilor dentare sau în urma accidentărilor sportive, etc.
- Aftele apar în timpul tratamentului ortodontic, dacă igiena nu este realizată corespunzător.
- Schimbările hormonale pot influența și ele apariția aftelor bucale.
- Stresul emoțional alături de alți factori poate provoca aceste probleme.
- Sistemul imunitar slăbit este un alt factor declanșator.
- Consumul de alimente picante sau acide și în general sensibilitățile alimentare pot influența apariția aftelor.
Măsuri de prevenție
Nu este ușor să previi apariția acestor formațiuni. Însă, specialiștii ne asigură că putem reduce frecvența apariției acestora dacă le urmăm sfaturile.
- Aveți grijă ce alimente consumați. Încercați să evitați alimentele care par să vă irite gura. Acestea pot include nuci, chipsuri, covrigi, anumite condimente, alimente sărate și fructe acide, cum ar fi ananasul, grapefruit și portocale. Evitați alimentele la care sunteți sensibil sau alergic.
- Alegeți alimente sănătoase. Pentru a ajuta la prevenirea deficiențelor nutriționale, mâncați o mulțime de fructe, legume și cereale integrale.
- Igiena orală este cea mai importantă măsură de prevenție. Periajul regulat după mese și folosirea aței dentare o dată pe zi vă pot menține gura curată și fără alimente care ar putea declanșa o durere. Utilizați o perie moale pentru a preveni iritarea țesuturilor moi ale gurii.
- Protejați-vă cavitatea bucală de leziuni. Dacă aveți aparate dentare sau alte aparate, folosiți ceară ortodontică pentru a acoperi marginile ascuțite.
- Aveți mare grijă la dezinfectarea mâinilor și la igiena alimentelor pe care le consumați. Nu îți atinge buzele ori limba cu mâinile murdare, evită să mănânci fructe ori legume nespălate.
- Reduceți stresul. După cum știți aftele apar și pe fondul stresului, încercați să vă relaxați și să nu vă mai concentrați pe probleme, ci pe soluții. De asemenea, limitați alcoolul și tutunul, mai ales ca o modalitate de a vă calma sistemul nervos.
- Consumați alimente bogate în vitamine și minerale. Adăugați în dieta dvs. zilnică alimente bogate în fier, acid folic, vitamina B12 și zinc.
Tratamentul aftelor bucale
În general, aftele bucale se vindecă de la sine, pentru o vindecare mai rapidă sau pentru înlăturarea disconfortului puteți apela la un tratament.
Pe piață se găsesc diferite tratamente, care pot fi eliberate cu sau fără prescripție medicală. Tratamentul aftelor bucale constă în topice corticosteroidice și antimicrobiene. Acestea se găsesc sub formă de creme, paste, geluri sau lichide. Trebuie să rețineți, că ele pot ameliora durerea și pot grăbi vindecarea dacă sunt aplicate pe leziuni imediat după apariția lor.
În cazul în care aftele bucale se agravează sau nu răspund la tratamentele topice, medicul vă poate prescrie medicamente orale. Tratamentele medicamentoase nu combat în mod normal aftele, acestea au ca scop tratarea ulcerațiilor intestinale. Unele dintre medicamente conțin steroizi și sunt utilizate atunci când niciun tratament anterior nu a dat roade. Acestea sunt administrate ca ultimă soluție pentru că pot avea reacții adverse.
Există posibilitatea ca aftele bucale să fie cauterizate. Prin urmare, vă veți prezenta medicului, care utilizează instrumente și substanțe chimice speciale pentru îndepărtarea aftelor.
Aftele bucale pot crea disconfort și chiar vă pot afecta sănătatea orală. Reține, este important să mergi cu regularitate la controalele stomatologice pentru a preveni orice problemă.