Select Your Style

Choose View Style

 • Full
 • Boxed

Choose Colour style

 • skyblue
 • green
 • blue
 • coral
 • cyan
 • eggplant
 • pink
 • slateblue
 • gold
 • red

Ce îți poate spune limba despre sănătatea ta orală? 

O sănătate orală bună merge dincolo de dinți, include atât îngrijirea gingiilor, cât și a limbii. Una dintre cele mai importante structuri orale care este adesea este trecută cu vederea și poate dezvolta probleme ale respirației sau boli sistemice este limba. Scopul acestui articol este de a oferi pacientului un ajutor pentru examinarea limbii, recunoscând caracteristicile unei limbi sănătoase. Îngrijirea limbii este esențială pentru menținerea unei bune sănătăți orale. 

Limba este un organ musculos și mobil, acoperit de mucoasă. Suprafața superioară a limbii este acoperită de papile gustative, care ne oferă posibilitatea de a percepe gustul mâncării. De asemenea, este organul care ajută la vorbire și exprimare, precum și la gutație, masticație și deglutiție.  

Probleme comune ale limbii: 

 • Dureri 
 • Umflături 
 • Iritații 
 • Gust alterat 

Dacă se semnalizați aceste probleme ale limbii, șansele de a avea o afecțiune sunt mari. Alte semne sunt prezentate mai jos. 

Decolorarea limbii 

Culoarea limbii este unul dintre indicatorii deficitului nutrițional, a deshidratării sau a altor probleme legate de limbă. Ca punct de referință, o limbă sănătoasă este de obicei de culoare roz și are papile pe suprafață. Coloarea albă a limbii, indică o infecție numită leucoplazie, care este adesea cauzată de deshidratare, consumul de alcool și de tutun, care poate duce adesea la afecțiuni digestive sau ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate. Respirația cu gura deschisă poate provoca, de asemenea, o limbă albă. În unele cazuri, o limbă palidă este adesea cauzată de anemie (lipsa celulelor roșii din sânge). În cele din urmă, o limbă galbenă este un martor roșu considerabil, deoarece este un precursor al unei limbi negre. O limbă galbenă sau neagră este cauzată de acumularea de celule moarte ale pielii în papile. 

Senzație de arsură 

Senzația de arsură pe limbă apare în momentul în care consumi alimente mult prea fierbinți sau mult prea condimentate. Dacă ai experimentat cel puțin o dată această senzație este posibil să suferi de sindromul gurii arse (BMS). Alternativ, s-ar putea să experimentați senzația de gură uscată, aftoasă (infecție cu drojdie), inflamații, etc. Medicul dentist este capabil să descifreze cauza principală a sindromului gurii arse pentru a lua măsurile necesare în tratarea acestuia. 

Durerea limbii 

Mâncarea crocantă, băuturile fierbinți, precum și mușcarea limbii pot provoca iritații și durere pe sau sub limbă.  Din fericire, aceste răni vor dispărea încet, chiar și fără tratament pe parcursul unei săptămâni sau două. Dacă rănile rămân mai mult timp, vă sugerăm să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății orale pentru a preveni orice complicație. 

Umflarea limbii 

Angioedemul limbii se caracterizează prin mărirea de volum bruscă a acestui organ. De obicei nu se asociază cu modificările de culoare ale limbii și durerea este ușoară sau absentă. Durează între 1-3 zile. Acesta poate fi un episod unic sau recurent. O limbă inflamată sau umflată este de obicei cauzată de lichen planus sau de un nodul alb. Unele cauze comune ale unei limbi umflate includ boli sau afecțiuni medicale, cum ar fi gâtul streptococic, tiroida hiperactivă și anemia. 

 

5 pași pe care îi poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea limbii 

O limbă sănătoasă trebuie să fie la fel de îngrijită ca dinții și gingiile, este nevoie de o preocupare continuă pentru a vă menține limba curată, fără durere sau alte probleme. Pentru a vă asigura că aveți grijă de limba dvs., urmați acești cinci pași simpli: 

 • Periați limba în mod regulatSuprafața limbii este acoperită de papilele gustative, care pot prinde bacterii foarte ușor. Pe lângă respirația urât mirositoare, vă afectează simțul gustului și chiar afectează alte părți ale gurii. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că vă spălați limba de fiecare dată când vă spălați pe dinți.  
 • Evitați consumul de tutun – Fumatul poate avea un impact de lungă durată asupra sănătății limbii. Tutunul are un impact negativ asupra formei papilelor tale și le face mai plate. Odată ce se produce această deteriorare, papilele gustative nu se mai pot recupera niciodată. Prin urmare, fumatul vă poate face să vă deteriorați capacitatea de a gusta și de a vă bucura de anumite alimente.  
 • Hidratare – Când nu bei suficientă apă, reacția inițială a corpului tău este să nu mai produci salivă, făcându-ți gura să se simtă uscată. Saliva este importanta pentru combaterea respirației urât mirositoare, spălarea bacteriilor și protejarea dinților de carii. Prin urmare, pentru a vă asigura că limba dvs. rămâne în stare bună, asigurați-vă că beți apă din abundență. 
 • Dieta alimentară sănătoasă – Limba ta, ca orice alt mușchi, se bazează pe o dietă sănătoasă pentru a rămâne într-o formă bună. Încercați să respectați o dietă bogată în vitamine și minerale. Vă recomandăm să consumați alimente bogate în fier.  
 • Controale regulate – Potrivit Asociației Americane de Stomatologie, este recomandat să vizitați medicul dentist la fiecare șase luni. Medicul dentist vă poate oferi un examen oral aprofundat și o curățare profesională pentru a vă asigura că limba dvs. este în stare bună.  

La fel ca dinții și gingiile, îngrijirea limbii este o parte importantă a menținerii unei bune sănătăți orale. 

Categorii : Blog