Perioada sarcinii este o perioadă fiziologică. În corpul mamei au loc modificări hormonale care necesită o atitudine corectă din partea acesteia. De exemplu, foarte des este utilizată expresia „copilul mi-a mâncat tot calciul și am făcut carii”. Acestea sunt niște mituri, iar mamele trebuie să înțeleagă că în această perioadă sunt mai susceptibile, dar cu o igienă corespunzătoare pot fi evitate îmbolnăvirile dentare.
De asemenea, sunt mame care-și pun întrebări legate de ce pot face și ce nu pot face în timp ce sunt însărcinate. De aceea astăzi venim cu o serie de recomandări din punct de vedere stomatologic pentru viitoarele mămici:
Recomandări pentru viitoarele mămici:
- Dacă intenționați să rămâneți însărcinate cel mai bine ar fi să mergeți înainte la medicul stomatolog pentru a vă asigura că dinții și gingiile nu au probleme medicale.
- Medicamentul pe care-l puteți folosi în timpul sarcinii și în timpul alăptării este Paracetamolul.
- Antibioticele permise în ambele perioade sunt: penicilina, eritromicina, cefalosporinele, clindamicina, dar se va evita tetraciclina.
- Focarele de infecție dentară pot duce la o serie de complicații: naștere prematură, avort spontan sau sarcină oprită în evoluție, greutate mică la naștere (de aceea prima recomandare a fost reprezentată de vizită la medicul stomatolog înainte de a rămâne însărcinată).
- Gingivita poate căpătă un caracter acut în primul trimestru de sarcină, dar este reversibilă după naștere.
Cât adevăr au următoarele afirmații?
Prin urmare, orice problemă stomatologică apărută în timpul sarcinii poate fi tratată dacă pacienta se prezintă la cabinetul medicului stomatolog. Numai prin intermediul specialiștilor vei avea siguranța că primești sfaturi competente, că beneficiezi de tratamente sigure și planuri adaptate în funcție de situația ta.