Încă de la apariția primilor dinți, copii trebuie fie evaluați de medicul stomatolog. Este foarte important ca problemele să fie rezolvate din timp sau să fie le fie prevenită apariția. AAPD (Asociația Americană a Medicilor Dentiști Pediatri) recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic a copilului să fie atunci când acesta se apropie de vârsta de 1 an. Statisticile demonstrează că 40% dintre copiii sub 3 ani nu au fost niciodată la dentist. În România, 83% dintre copiii cu vârsta de 6 ani se confruntă cu carii.
Este necesară o ședință de acomodare în cabinetul stomatologic?
Bineînțeles! Nu trebuie să observi o problemă la nivelul cavității bucale pentru a stabili o întâlnire cu medicul stomatolog. Prima vizită sau ședința de acomodare are ca scop familiarizarea copilului cu echipamentul medical, cu sunetele din cabinet și cu instrumentele. Întotdeauna această întâlnire este distractivă, prietenoasă și educativă. Poate vă gândiți că această întâlnire este prematură, dar amânarea ei nu poate decât să cauzeze diferite probleme. La prima vizită, medicul pedodont poate evalua copilul descoperi dacă acesta prezintă sau este predispus la tulburări de dezvoltare, dacă mușcătura este corectă sau dacă are obiceiuri vicioase. Tot medicul vă poate prezenta metodele de prevenție și indicații despre măsurile de igienă și profilaxie dentară.
Există multe cazuri în care copiilor le este frică de vizita la medicul dentist și de instrumentele din cabinet. Educația în ceea ce privește vizita la stomatolog în România se realizează mai lent, afirmație confirmată de studiile realizate. În anul 2020, media de vârstă a copiilor care vin pentru prima dată la stomatolog a fost 4 ani și jumătate. Anxietatea și frica de dentist poate fi prevenită dacă de la vârste fragede copilul este dus cu regularitate la cabinet. Doar prin această modalitate poate trece peste anumite temeri în legătură cu medicina dentară.
Ce se întâmplă când copilul nu cooperează după ce a avut loc ședința de acomodare?
Dacă nici după ce a avut loc ședința de acomodare, copilul nu se simte confortabil în prezența medicului stomatolog se recomandă consilierea psihologică. Aceasta trebuie realizată în prezența stomatologului. Copiii care nu cooperează și sunt lipsiți de curaj pentru a trece peste această barieră nu trebuie forțați și nici tratați cu indiferență. Aceste blocaje emoționale îi pot afecta comportamentul în viitor. Cu ajutorul câtorva ședințe personalizate, copiii vor reuși să se acomodeze în cabinet cu prezența stomatologului.
Sfaturi utile pentru a pregăti vizita celor mici la cabinetul stomatologic
- Fiți pozitivi! Dvs., ca părinte sunteți principalul exemplu al copiilor, iar atitudinea pe care o abordați poate influența comportamentul celor mici. Atunci când mergeți la dentist, veniți însoțiți de copii și lăsați-i să vă asiste. Doar prin puterea exemplului îi puteți convinge că nu li se poate întâmpla nimic.
- Greșeala frecventă a părinților este pregătirea care are loc înainte de vizită. Deși unele cuvinte și expresii pot părea încurajatoare, ele adâncesc teama de necunoscut. Prin urmare, nu este recomandat să folosiți cuvinte sau expresii precum: „frică”, „durere”, „freză”, „injecție”, „ac”, „tăiat”, „nu trebuie să îți fie frică”, „nu ai de ce să te temi”, „nu o să te doară”, „nu îți face nimic” etc.
- Foarte frecvent părinții folosesc vizita la dentist ca o amenințare, „dacă nu te speli pe dinți mergem la dentist”. Foarte greșit! Dentistul trebuie văzut ca un erou care salvează dinții, nu ca pe un personaj negativ, care te pedepsește pentru ceva.
- La finalul fiecărei vizite copilul trebuie felicitat, încurajat și lăudat. Mare atenție la recompensele post vizită, uneori acestea pot fi înțelese greșit de către cei mici. Și în niciun caz nu verbalizăm motivul recompenselor, „pentru că ai mers la dentist primești o jucărie”.
Orice părinte trebuie să conștientizeze importanța pe care o are prezența medicului stomatolog încă de la cele mai mici vârste. Sănătatea dentară a copiilor este foarte importantă, iar ședințele de acomodare în cabinetul stomatologic pot transforma percepția și atitudinea acestora față de vizita la dentist.