Ce este bruxistumul?
Bruxismul este afecțiunea caracterizată de scrâșnitul dinților sau de încleștarea maxilarelor. Este o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul tinerilor și adulților. Apariția bruxismului este influențată de stilul de viață nesănătos, de stres și anxietate. Majoritatea persoanelor care trec prin aceste manifestări nu sunt conștienți pentru că bruxismul se manifestă cel mai des în timpul somnului. Strângerea și scrașnirea dinților este o reacție involuntară comună la furie, frică sau stres. La unii oameni, această reacție se desfășoară în mod repetat pe parcursul zilei, chiar dacă nu răspund la un stresor imediat. Există și situații când persoanele în cauză realizează că obiceiurile pe care și le-au format.
Scrâșnirea sau încleștarea regulată excesivă a dinților creează o uzură excesivă a dinților. Prin mișcările repetitive, smalțul dinților se îndepărtează (se macină). Odată ce smalțul este uzat, acesta expune dentina (partea interioară a structurii dintelui). Dentina este țesutul dur care alcătuiește cea mai mare parte a dintelui. La nivelul coroanei, dentina este acoperită de smalț. Sub dentină se află pulpa dentară, un țesut foarte moale. Dacă bruxismul nu este tratat, este o adevărată problemă a sănătății dentare, nervii fiind expuși.
Bruxismul poate fi diagnosticat în cabinetul stomatologic, în cadrul consultațiilor de rutină. De aceea, este absolut necesar ca vizitele la medic să aibă loc cu regularitate. În funcție de cauza stabilită de medic pentru declanșarea afecțiunii, acesta vă poate recomanda diverse tratamente. În plus, tratamentele pot varia și în funcție de gradul de uzură pe care l-au suferit dinții.
Tipuri de bruxism
În funcție de momentul zilei în care se manifestă afecțiunea, distingem două tipuri de bruxism: diurn și nocturn.
Bruxismul diurn
Bruxismul diurn apare involuntar pe timpul zilei, în urma unor situații cu factor de stres ridicat, în urma unor evenimente care presupune concentrare profundă. Pacientul începe să scrâșnească din dinți, fără a conștientiza acest lucru.
Bruxismul nocturn
Bruxismul nocturn are loc în timpul somnului și, de obicei, pacientul nu realizează că suferă de această afecțiune, până în momentul în care îi este semnalat acest lucru. Este forma cea mai comună de bruxism, corelată de cele mai multe ori și cu alte probleme (tulburări ale somnului, sforăitul sau apneea):
Cine poate dezvolta această afecțiune?
Bruxismul este des întâlnit atât la copii, cât și în rândul adulților. Copiii pot dezvolta această afecțiune în momentul în care au loc modificări la nivelul dinților, atunci când dinții temporari sunt înlocuiți de dinții permanenți. De asemenea, bruxismul apare și ca răspuns al unor situații stresante din interiorul familiei sau de la școală.
La adulți, bruxismul apare din cauza nealinierii corecte a dinților sau în momentul în care aceștia sunt supuși unor factori de stres mult prea mari: griji, dezechilibre ocluzale, cosumul excesiv de alimente care stimulează anticorpii neuronali, etc.
Tratamente împotriva bruxismului
În funcție de factorii care au determinat apariția și de tipul de bruxism, medicul stomatolog vă poate recomanda mai multe variante de tratament. În plus, în unele situații nu este nevoie de niciun tratament, uneori copiii scapă de bruxism cu cât cresc în vârstă.
În momentul în care gradul de uzură al dinților este tot mai mare, trebuie să interveniți imediat. Tratamentele au ca scop prevenirea leziunilor dentare și reducerea disconfortului creat de această afecțiune. Medicul stomatolog vă poate recomanda următoarele modalități de tratament:
- Gutiera – aceasta oferă protecție pe timpul nopții, ferindu-i de eventuale traume. Acestea pot fi cumpărate pe dimensiuni standard sau realizate la comandă.
- Aparat dentar – are rolul de a corecta anumite probleme de natură ortodontică și de a corecta problemele legate de bruxism.
- Coroanele dentare – pot corecta mușcătura defectuoasă, iar dinții sunt protejați împotriva uzurii.
- Stil de viață sănătos – bruxismul poate fi tratat prin adoptarea unui stil de viață sănătos și evitarea băuturilor și alimentelor care conțin cofeină, ciocolată. La fel, alcoolul trebuie evitat, deoarece intensifică efectele bruxismului.
- Medicamentație – deși, nu este cea mai eficientă modalitate de a trata bruxismul, unele dintre acestea pot diminua efectele sale. De exemplu, miorelaxantele, antidepresivele sau anxioliticele.
Bruxismul este o problemă care vă poate afecta sănătatea dentară și poate avea efecte severe dacă pe termen lung. Reține, este important să mergi cu regularitate la controalele stomatologice pentru a preveni orice problemă.