Ce informații ar trebui să știi despre albirea dentară?
Albirea dentară este procedeul non-invaziv care îndepărtează petele sau culoarea inestetică de pe suprafața dinților. Aceasta se realizează într-un cabinet stomatologic, sub îndrumarea unui specialist în domeniu. Este o modalitate simplă de înfrumusețare a aspectului dinților și un tratament cu rezultate imediate.
Pentru dinți mai albi, stomatologii folosesc substanțe de albire care sunt mai puternice decât opțiunile over-the-counter și sunt dezvoltate cu atenție pentru a reduce sensibilitatea dinților. În ultimii ani, albirea dentară a devenit cel mai frecvent tratament estetic dentar. Piața de albire a dinților este așteptată să crească de la 6.64577 miliarde de dolari, valoare înregistrată în 2022 până la 8.55657 miliarde de dolari în 2028. Aceste cifre sunt dovada că albirea dentară a luat naștere din dorința pacienților de a-și îmbunătății aspectul fizic. Iar zâmbetul reprezintă un factor important al înfățișării. În traducere liberă, albirea dentară a apărut din nevoia oamenilor de a-și susține stima de sine ridicată.
Cauzele îngălbenirii dinților
În primul rând, trebuie să stabilim care sunt factorii care influențează îngălbenirea dinților sau apariția petelor. Dinții sunt acoperiți la exterior de smalț, o rețea minerală de cristale și un procent mic de apă. Porii acestui smalț permit pătrunderea alimentelor și a coloranților alimentari. Iar pe parcurs, culoarea acestora se va intensifica.
- Alimentația – de obicei, alimentele închise la culoare, acide și foarte pigmentate, precum și coloranții alimentari afectează culoarea dinților.
- Fumatul – nu este doar inamicul sănătății, ci și al danturii. Nicotina se depune pe smalțul dinților, îl colorează și asta nu e tot. Fumatul poate dăuna sănătății cavității bucale, accelerând apariția parodontoza.
- Medicamentele – unele tratamente medicamentoase, precum amoxicilina, minociclina sau tetraciclina pot afecta culoarea dinților.
- Lipsa igienei – este evident că igiena deficitară duce la schimbarea culorii dinților.
- Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, oamenilor li se modifică nuanța dinților.
- Boli – afecțiunile hepatice sau anumite boli ale sângelui pot influența aspectul dinților.
Informații utile despre tratamentele estetice de albire a dinților
Înainte de începerea oricărui tratament este recomandat să vă consultați cu un medic stomatolog de specialitate. Doar stomatologul vă poate recomanda urmarea unui tratament estetic în funcție de nevoile dvs., dar și de situația clinică. Unii pacienți pot prezenta afecțiuni la nivelul dinților sau gingiilor, iar acestea pot influența rezultatul. Tratamentul realizat în prezența cariilor pot afecta părțile interne ale dinților. De asemenea, rezultatul tratamentului pentru pacienții care suferă de retracție gingivală nu este la fel de eficient și poate cauza sensibilizarea dinților.
Complexitatea și durata tratamentului estetic diferă de la pacient la pacient. Toți suntem diferiți, de aceea există un protocol de evaluare pentru a atinge așteptările fiecărui pacient.
Tipuri de albire profesională
1. Albirea externă cu lumină polarizantă sau laser – se realizează cu ajutorul unei lămpi care va proiecta lumină polarizantă sau laser. Albirea profesională cu laser este un tratament fără durere și foarte eficient, dar destul de costisitor. Rezultatul este imediat și poate dura până la doi şi trei ani şi poate fi repetat abia după această perioadă de maxim trei ori.
2. Albirea dinților cu aparatul Philips Zoom WhiteSpeed – aparatul spre deosebire de alte sisteme, folosește o lumină LED care accelerează albirea dinților. Și de această dată rezultatul este imediat, dar este recomandată doar o singură utilizare. Tratamentul poate deschide culoarea dinților până la opt nuanțe.
3. Albirea internă a dinților – lipsa nervului poate favoriza colorarea canalului radicular și de aceea este necesară o albire internă. Acest procedeu este destinat acelor persoane care au urmat un tratament endodontic.
Persoanele care nu pot beneficia de albire dentară
Albirea dinților este recomandată tuturor persoanelor care îți doresc un zâmbet strălucitor. Este recomandat ca acest tratament să fie efectuat după vârsta de 18 ani. Ca în orice altă intervenție, aceasta este contraindicată următoarelor persoane:
- Femeilor însărcinate sau care alăptează
- Pacienților care au afecțiuni ale ficatului sau ale sângelui
- Persoanelor cu gingii și dinții sensibili
- Persoanelor alergice la peroxid
- Pacienților care prezintă la nivelul dinților carii sau retracție gingivală
- Adolescenților care încă nu au împlinit vârsta de 16 ani și a căror dantură nu s-a dezvoltat suficient.
Medicina dentară vine în ajutorul persoanelor cu insecurități legate de aspectul dinților și le redă încrederea de sine.